Ayurveda & de herfst: 8 tips om in balans te blijven

nov 1, 2021

De herfst is inmiddels volop aangebroken. Dit zie je niet alleen terug in de natuur, maar ook in de veranderende behoeftes bij jezelf. Zo heb je misschien al gemerkt dat je lichaam in dit seizoen meer behoefte heeft aan warmte en rust. Denk aan warm eten, warm drinken, warmere kleding, een warm bad, een dikker dekbed en meer naar binnen gekeerd zijn. Vanuit de Ayurveda gezien hebben de seizoenen invloed op ons lichaam en onze mind. In deze blog deel ik de 8 belangrijkste Ayurvedische voeding- en leefstijl tips met je voor het herfst seizoen.

Elk seizoen heeft bepaalde eigenschappen die overeenkomen met de doshas (de drie basiskrachten in onszelf: Vata, Pitta en Kapha). Zo is de zomer warm en vurig wat resoneert met Pitta-dosha. Terwijl de herfst zich kenmerkt door kou, wind, droogte, ruwheid en bewegelijkheid. Allemaal kwaliteiten die overeenkomen met Vata-dosha. Aangezien één van de uitgangspunten binnen de Ayurveda is: “like increases like”, verhogen de herfst-kwaliteiten Vata-dosha (het lucht element) in je lichaam. Simpelweg omdat de kwaliteiten van de herfst gelijk zijn aan die van Vata-dosha. Dit vertaalt zich concreet in: koude handen en voeten, een droge of ruwe huid, verkoudheid, slapeloosheid, lage rugpijn, obstipatie, pijnlijke gewrichten en meer angst, onzekerheid of onrust. Herkenbaar? 😉

Daarnaast is een teveel aan Vata in je lichaam ook vaak de oorzaak van een onregelmatige menstruatie, het uitblijven van je menstruatie en hormonale schommelingen. Het is dus belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt in dit seizoen door voldoende warmte en rust toe te passen in je leven. Dit brengt Vata-dosha in balans. En ja, dit is makkelijker dan je misschien denkt!

Hieronder deel ik de belangrijkste, effectiefste én simpelste tips met je die je meteen toe kunt passen.

1. Sta vroeg op

Ik weet dat dit niet voor iedereen even aantrekkelijk klinkt, helemaal niet nu het ‘s ochtends donker is, maar vroeg in de ochtend is alles nog rustig en vredig. Dit is dus het ideale moment om te mediteren, te schrijven, yoga te doen of gewoon even met jezelf te zijn onder het genot van een kopje thee. Dit brengt je in verbinding met jezelf en brengt je mind tot rust. Iets wat juist in het herfst seizoen fijn kan zijn. In dit seizoen is er namelijk meer bewegelijkheid, wat je terug ziet in de wind. Door die bewegelijkheid ben je zelf ook sneller onrustig. Geniet daarom van de rust en kalmte die de vroege ochtend brengt. Ook al kun je maar 10 minuten vrij maken, je zult zien dat je er de rest van de dag profijt bij hebt en jezelf meer in balans voelt. 

2. Hou jezelf warm

Zorg ervoor dat je warm blijft. Trek lekkere warme kleren aan en bedek je oren/hoofd als je naar buiten gaat en het hard waait.

3. Drink warm water of kruidenthee

Drink gedurende de dag warm water of verwarmende kruidenthee zoals gember, kaneel, venkel, kruidnagel en zoethout. Vermijd koud water, koffie en groene thee. Dit brengt Vata uit balans.

4. Eet verwarmende, zoete* en voedende maaltijden

De herfst is het ideale seizoen voor warme, zoete en gekookte maaltijden. Denk aan havermoutpap als ontbijt, vers gemaakte soepen, stoofgerechten en stampotten. Dit is niet alleen voedend maar ook ‘aardend’. Eet voldoende granen, (knol)groenten, wortelen, zoete aardappelen, pompoen en voeg meer verwarmende kruiden toe aan je maaltijden zoals kruidnagel, gember, zoethout, kaneel, kardemom, komijn, laurier, rozemarijn, tijm, kurkuma (geelwortel). Kook daarnaast met Ghee (geklaarde boter). Dit alles houdt je spijsverteringsvuur brandend. Vermijd rauw eten en koude salades.  

*Met zoet bedoel ik niet suiker maar zoete voedingsmiddelen zoals rijst, warme melk, pompoen, zoete aardappel etc. 

5. Masseer jezelf regelmatig met warme sesamolie

Het masseren van je hele lichaam met warme sesamolie is één van de beste manier om Vata dosha in balans te brengen. Het voedt je huid, brengt je zenuwstelsel tot rust en vertraagt het verouderingsproces. Gebruik hiervoor koudgeperste biologische sesamolie, verwarm de fles (of giet wat olie in een kommetje) in heet water. Smeer jezelf helemaal in en laat de olie 15-20 minuten intrekken. Spoel daarna af met een warme douche. Begin met 1x per week en probeer dat langzaam uit te breiden. Ik raad je aan dit in de ochtend te doen, voor je ontbijt, zodat je de hele dag het kalmerende effect ervaart. Zorg er wel voor dat je in de tussentijd niet teveel afkoelt (doe bijv. een ochtendjas aan).

6. Zorg voor structuur en regelmaat

Ga zoveel mogelijk op een vaste tijd naar bed en sta op een vaste tijd op. Probeer voor 22.00 uur in bed te liggen. Een goede nachtrust doet wonderen voor je weerstand. Slaap je slecht? Leg dan een dik deken over je dekbed voor meer ‘zwaarte’ of masseer voordat je naar bed gaat je voeten met warme sesamolie. 

7. Yoga voor Vata

In de Herfst doe je er goed aan je tempo te verlagen, zo ook in je Yoga beoefening. Zorg daarom voor meer zachtheid, aarding en rust in je beoefening. Womb Yoga en Yin Yoga zijn hiervoor heel fijn. Yogahoudingen die goed zijn voor Vata: kindhouding, air releasing pose, berghouding, zittende en staande vooroverbuigingen, zittende vlinder, savasana.

8. Adem

Door je te focussen op je ademhaling komt je mind tot rust. Probeer eens langzame en diepe in- en uitademingen richting je bekkengebied. Leg eventueel je handen op je onderbuik om je ademhaling daar te voelen. Je ademt een aantal minuten volledig in en uit vanuit je onderbuik. Voel de rust en kalmte die door deze simpele oefening ontstaat.

Tot slot

Veranderingen buiten onszelf hebben invloed op hoe wij functioneren. Niet alleen fysiek, ook mentaal. Probeer daarom mee te bewegen met de seizoenen. Hoe meer je in verbinding staat met de seizoenen en de natuur, hoe meer je in verbinding staat met jezelf. Alles is namelijk met elkaar verbonden. Word je bewust van deze verbinding en zorg goed voor jezelf met deze tips. 

Andere blogs

She Let Go ~ een prachtig gedicht voor elke vrouw

She Let Go ~ een prachtig gedicht voor elke vrouw

In 2018 ben ik voor het eerst naar Indonesië gegaan. Naar Bali en Lombok. Mijn hart was meteen verkocht. Op Lombok heb ik een keer een yogales gevolg welk me altijd is bijgebleven. Niet per se vanwege de les maar vanwege het gedicht welk de yoga docente voorlas...

Lees meer
Je buitenwereld weerspiegelt je binnenwereld

Je buitenwereld weerspiegelt je binnenwereld

Je buitenwereld is een weerspiegeling van je binnenwereld. De buitenwereld laat je zien hoe jij over jezelf denkt, wat er in jouw leeft, hoe jij met jezelf omgaat. Durf jij in die spiegel te kijken? De buitenwereld als spiegel Vaak wijzen we naar een ander, mopperen...

Lees meer
Seed cycling voor hormonale balans

Seed cycling voor hormonale balans

Er zijn veel vrouwen die klachten en ongemak ervaren rondom de menstruatiecyclus. Denk aan lage rugpijn, hevige bloedingen, pijnlijke borsten, krampen, hoofdpijn, weinig energie, veel emoties ervaren etc. En ook al zijn we dit ‘normaal’ gaan vinden; dat is het niet....

Lees meer
Toon/verberg reacties (0 reacties)
L

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *