Je cyclus: een belangrijke vrouwelijke kracht

aug 8, 2021

De menstruatiecyclus. Ik ben erdoor gefascineerd. Het is iets zo natuurlijks en normaals, en toch wordt er in onze huidige maatschappij bijna nooit openlijk over gesproken. Te vaak schamen we ons en zien we onze menstruatie als iets lastigs, soms zelfs als iets vies. Maar je cyclus is niet iets om je voor te schamen, hoeft ook niet lastig te zijn en is ook niet vies. Je cyclus vormt juist de basis van je Vrouw-zijn. Van je innerlijke kracht, wijsheid én gezondheid.

Je voelt je niet elke dag hetzelfde als vrouw

Elke dag weer geeft je cyclus je inzicht in hoe het met je is (fysiek, mentaal en emotioneel) en wat jij nodig hebt. Het is dan ook volkomen normaal dat je je als vrouw niet elke dag hetzelfde voelt. Dat er momenten zijn dat je graag alleen wilt zijn, momenten waarop je jezelf super krachtig en sensueel voelt, momenten waarop dit helemaal niet zo is en momenten waarop je innerlijke criticus zeer sterk aanwezig is en je angsten volop omhoog komen. Het is ook normaal dat je niet elke dag dezelfde hoeveelheid energie hebt en dat je libido, en daarmee je behoefte aan intimiteit veranderd door je cyclus heen. Heftige pre-menstruatieklachten en menstruatiepijn zijn daarentegen niet normaal. Dit is een teken dat je niet goed voor jezelf zorgt ;).

De verschillende fases van je cyclus

Op het moment dat je cyclus beter gaat begrijpen en leeft volgens je natuurlijke ritme, zal je niet alleen jezelf beter begrijpen maar zal je ook ervaren dat je cyclus vóór je kan werken, in plaats van tegen je. Je menstruatiecyclus is namelijk veel meer dan die paar dagen dat je bloed.

Je menstruatiecyclus kun je opdelen in vier verschillende fases. Dit zijn fases die overeenkomen met de vier seizoenen. De vier seizoenen zijn dus niet alleen buiten jezelf maar ook in jezelf te vinden:

  1. Innerlijke Winter (menstruatie)
  2. Innerlijke Lente (pre-ovulatie)
  3. Innerlijke Zomer (ovulatie)
  4. Innerlijke Herfst (pre-menstruatie)

De invloed van je cyclus op je dagelijks leven

Elk seizoen brengt z’n eigen veranderingen met zich mee. Je energie, creativiteit, slaap, eetlust, zin in seks, concentratievermogen, productiviteit, behoefte aan beweging en rust, je zin om te socializen etc. wordt allemaal enorm beïnvloed door waar je in je cyclus bent. Oftewel, in welk seizoen. Zo heb je in je innerlijke Winter behoefte aan rust. Dit is het moment om los te laten (letterlijk en figuurlijk), op te laden, te reflecteren en met je aandacht bij jezelf te zijn. Zit je in je innerlijke Zomer dan heb je juist volop energie, wil je erop uit, ben je sociaal, super productief, voel je je sexy en is niks je teveel.

Op het moment dat je je bewust wordt van de vier innerlijke seizoenen en weet wat elke seizoen van je vraagt en dat ‘eert’, leef je automatisch in ritme met je vrouwelijke, cyclische natuur waardoor je veel meer flow en balans zult ervaren en heftige pre-menstruatie klachten en menstruatiepijn verleden tijd zijn.

Dus lieve vrouw, ook al ervaar je je cyclus misschien nog niet als een kracht, weet dat je cyclus dat wel is. Het is een bijzondere vrouwelijke kracht die je ten alle tijden in kunt inzetten om te navigeren door jouw leven.

Wil jij leven volgens je natuurlijke, vrouwelijke ritme en de kracht van je cyclus zelf ervaren? Doe dan mee aan het 8-weekse online programma: De Kracht van je Cyclus.

Andere blogs

She Let Go ~ een prachtig gedicht voor elke vrouw

She Let Go ~ een prachtig gedicht voor elke vrouw

In 2018 ben ik voor het eerst naar Indonesië gegaan. Naar Bali en Lombok. Mijn hart was meteen verkocht. Op Lombok heb ik een keer een yogales gevolg welk me altijd is bijgebleven. Niet per se vanwege de les maar vanwege het gedicht welk de yoga docente voorlas...

Lees meer
Ayurveda & de herfst: 8 tips om in balans te blijven

Ayurveda & de herfst: 8 tips om in balans te blijven

De herfst is inmiddels volop aangebroken. Dit zie je niet alleen terug in de natuur, maar ook in de veranderende behoeftes bij jezelf. Zo heb je misschien al gemerkt dat je lichaam in dit seizoen meer behoefte heeft aan warmte en rust. Denk aan warm eten, warm...

Lees meer
Je buitenwereld weerspiegelt je binnenwereld

Je buitenwereld weerspiegelt je binnenwereld

Je buitenwereld is een weerspiegeling van je binnenwereld. De buitenwereld laat je zien hoe jij over jezelf denkt, wat er in jouw leeft, hoe jij met jezelf omgaat. Durf jij in die spiegel te kijken? De buitenwereld als spiegel Vaak wijzen we naar een ander, mopperen...

Lees meer
Toon/verberg reacties (0 reacties)
L

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *