Seed cycling voor hormonale balans

Er zijn veel vrouwen die klachten en ongemak ervaren rondom de menstruatiecyclus. Denk aan lage rugpijn, hevige bloedingen, pijnlijke borsten, krampen, hoofdpijn, weinig energie, veel emoties ervaren etc. En ook al zijn we dit ‘normaal’ gaan vinden; dat is het niet. Dit zijn tekenen van hormonale onbalans. Gelukkig is daar wat tegen te doen: seed cycling.

Ondersteun je hormonen met seed cycling

Simpel gezegd is seed cycling het eten van verschillende zaden (seeds) en pitten om je hormonen te ondersteunen en hormonale klachten te verminderen. Hierdoor boost je het niveau van je oestrogeen (het hormoon wat dominant is in de eerste helft van je cyclus) en progesteron (het hormoon wat dominant in de tweede helft van je cyclus).

Oestrogeen en progesteron zijn daarmee de twee belangrijkste hormonen die van invloed zijn op je cyclus. Zijn deze twee hormonen verstoort dan ontstaat er onbalans wat je terugziet in je cyclus. Denk aan onregelmatige cyclus, weinig of juist veel bloedverlies, (pre-)menstruatieklachten en klachten rondom de menopauze.

Door het toepassen van seed cycling geeft je je lichaam de mogelijkheid om je hormonen op een natuurlijke manier weer in balans te brengen. De buitenkant van de zaden en pitten die je neemt tijdens seed cycling bevat namelijk lignanen. Dit is een stof die overtollige hormonen aan elkaar verbindt. Daarnaast bevat de olie uit de zaden en pitten essentiële vetzuren die de bouwstenen vormen voor de aanmaak van hormonen.

Voor wie is seed cycling?

Seed cycling is voor elke vrouw in elke levensfase. Of je nu kampt met PMS-symptomen, menstruatiepijnen, PCOS, in de pre- of postmenopauze zit, een onregelmatige cyclus ervaart of zwanger probeert te worden. Seed cycling is daarnaast ook ideaal als je bezig bent met het afbouwen van hormonale anticonceptie (of net bent gestopt) en je natuurlijke cyclus weer terug wilt krijgen.

Dit is hoe seed cycling werkt

In de eerste helft van je cyclus (vanaf je menstruatie tot aan je ovulatie) eet je dagelijks 1 eetlepel gemalen lijnzaad en 1 eetlepel pompoenpitten om je oestrogeen niveau op een natuurlijke en rustige manier te verhogen.

Pompoenzaden zitten vol met zink, wat de progesteron productie en vrijlating ondersteunt tijdens de tweede helft van je cyclus. Daarnaast werken pompoenpitten en lijnzaad als natuurlijke oestrogeen aanvullers.

Tijdens de tweede helft van je cyclus (van je ovulatie tot aan je menstruatie) eet je dagelijks 1 eetlepel zonnebloempitten en 1 eetlepel sesamzaad.

Zink in de sesamzaadjes en vitamine E in de zonnebloempitten helpen allebei de progesteronproductie te stimuleren en in balans te brengen. De lignanen in het sesamzaad helpen de overvloed aan oestrogeen te blokkeren en zonnebloempitten versterken de hoeveelheid selenium (mineralen) in je lichaam, wat de lever ondersteunt met ontgiften en voor een algemene verbetering van je hormonale gezondheid zorgt.

De pompoen en zonnebloempitten kun je ongemalen eten, maar aangeraden wordt om de lijnzaad en het sesamzaad te malen voor het beste effect. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een vijzel of koffiemolen om er een poeder van te maken dat je kunt toevoegen aan je havermoutontbijt, pap, soepen, salade of smoothies. Kies zoveel mogelijk voor biologische zaden en pitten.

Heb je een onregelmatige cyclus of blijft je cyclus uit? Dan volg je maancyclus. De eerste helft van je cyclus start dan met de Nieuwe Maan. Dit is dus dag 1. De tweede helft van je cyclus begint met Volle Maan. Dan neem je dus de andere zaden tot de volgende Nieuwe Maan en dan begin je weer opnieuw.

Het effect van seed cycling

Als je aan seed cycling doet kun je een verandering in je cyclus ervaren gedurende de eerste maand dat je dit doet. Het duurt doorgaans drie tot vier cyclussen om echt een verschil te merken. Dit komt omdat dit de tijd is die een eicel nodig heeft om te rijpen en vrijkomen tijdens de ovulatie. Heb dus even geduld 😉

Daarnaast verschilt het effect ook per vrouw, en hangt het af van de klachten die je hebt. Seed cycling is geen wondermiddel, maar wel effectief! Probeer het daarom onderdeel te maken van je dagelijkse routine. Klinkt misschien als een opgave, maar dat valt alles mee!

Onthoud wel dat naast het toepassen van seed cycling het ook belangrijk is om na te gaan wat de oorzaak is van je hormonale onbalans. Stress, onvoldoende slaap, hormoon verstoorden stoffen, voeding en leefstijl hebben namelijk allemaal invloed op je hormoonhuishouding.

Wil je weten wat je nog meer kunt doen om je hormonen te balanceren zodat je geen last meer hebt van heftige pre-menstruatieklachten en menstruatiepijn? Wil je in harmonie leven met je cyclus en je cyclus gaan ervaren als de unieke vrouwelijke kracht die het is?

Doe dan mee aan het online programma De Kracht van je Cyclus. Het programma start 6 oktober. Meld je aan VOOR 1 oktober en maak gebruik van het early bird aanbod!

Ik hoop dat dit artikel waardevol is voor je. Mocht je nog vragen hebben over seed cycling laat hieronder dan een bericht achter en laat me vooral ook weten wat seed cyling jou brengt als je het toepast!

-X- Brenda

Andere blogs

She Let Go ~ een prachtig gedicht voor elke vrouw

She Let Go ~ een prachtig gedicht voor elke vrouw

In 2018 ben ik voor het eerst naar Indonesië gegaan. Naar Bali en Lombok. Mijn hart was meteen verkocht. Op Lombok heb ik een keer een yogales gevolg welk me altijd is bijgebleven. Niet per se vanwege de les maar vanwege het gedicht welk de yoga docente voorlas...

Lees meer
Ayurveda & de herfst: 8 tips om in balans te blijven

Ayurveda & de herfst: 8 tips om in balans te blijven

De herfst is inmiddels volop aangebroken. Dit zie je niet alleen terug in de natuur, maar ook in de veranderende behoeftes bij jezelf. Zo heb je misschien al gemerkt dat je lichaam in dit seizoen meer behoefte heeft aan warmte en rust. Denk aan warm eten, warm...

Lees meer
Je buitenwereld weerspiegelt je binnenwereld

Je buitenwereld weerspiegelt je binnenwereld

Je buitenwereld is een weerspiegeling van je binnenwereld. De buitenwereld laat je zien hoe jij over jezelf denkt, wat er in jouw leeft, hoe jij met jezelf omgaat. Durf jij in die spiegel te kijken? De buitenwereld als spiegel Vaak wijzen we naar een ander, mopperen...

Lees meer
Toon/verberg reacties (2 reacties)
L

2 Reacties

  1. Anne

    Mooi ? ik heb hem gedeeld met vriendinnetjes! Aanvulling: als je de zonnebloem en pompoenpitten vooraf minimaal 2 uur laat weken, komen alle juiste voedingsstoffen nog meer tot hun recht ?

    Antwoord
    • Brenda Balvers

      Dank je wel voor het delen en voor je waardevolle aanvulling! Dat klopt helemaal! ?

      Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *