Zit jij in je mannelijke of vrouwelijke energie?

aug 8, 2021

Ben jij je bewust van je mannelijke en vrouwelijke energie? Met welke energie voel je je meer verbonden? Ik was vroeger vooral verbonden met mijn mannelijke energie. Ik leefde in mijn hoofd, was altijd bezig met doelen stellen, iets willen bereiken, zat in de actie-modus, ging steeds maar door, werkte hard en nam weinig tijd om te gewoon te ‘zijn’ en te voelen. Ik negeerde mijn intuïtie en zag mijn gevoeligheid en kwetsbaarheid als zwakte. Mijn mannelijke energie was dus sterk ontwikkelt, terwijl ik geen ruimte gaf aan mijn vrouwelijke energie. Nu is het niet zo dat het vrouwelijke beter is dan het mannelijke of andersom. Beide zijn nodig en zijn in iedereen aanwezig, of je nu man bent of vrouw. Waar het wel om gaat is dat beide energien in balans zijn. Dat je ruimte geeft aan zowel de mannelijk als de vrouwelijke kwaliteiten in jezelf.

Mannelijke en vrouwelijke energie

De mannelijke energie kun je zien als de energie van ‘doen’, terwijl de vrouwelijke energie de energie van ‘zijn’ is. Dit is een zachte, meer ontvankelijke energie. Toch kan het lastig zijn om je over te geven aan gewoonweg ‘zijn’. Zeker als je gewend bent om continu door te gaan en vanuit je hoofd te leven, oftewel te leven vanuit je mannelijke energie. Dit komt omdat de vrouwelijke energie in onze huidige maatschappij lange tijd onderdrukt is geweest, en soms nog steeds. Denk aan je kwetsbaar opstellen, je emoties tonen, luisteren en handelen vanuit je intuïtie in plaats van je hoofd (waardoor sommige keuzes die je maakt niet altijd even logisch zijn). Het kan daardoor soms lastig om te zakken in je vrouwelijke energie, om daar ruimte voor te maken en daarop te vertrouwen. Ook ik heb mezelf los moeten maken van de overtuiging dat ik ‘hard moet werken’ om iets te bereiken. Dat ik lui ben als ik niks doe. Het is zo makkelijk om altijd maar in je mannelijk energie te zitten omdat we simpelweg niet beter weten. Dit is tenslotte wat we hebben geleerd en waarop onze hele maatschappij is ingericht.

Lees hier 9 tips om je te verbinden met je vrouwelijke energie.

Toch is het niet realistisch en ook niet gezond om 24/7 alleen maar in je mannelijke energie te zitten. Dit brengt jezelf uit balans. En ook de wereld, kijk maar om je heen. Volledig in je vrouwelijke energie zitten is daarentegen ook niet de bedoeling. Nogmaals, beide zijn nodig en onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het vrouwelijke is bijvoorbeeld de flow die je ervaart, terwijl je bewust zijn van de flow en de manier waarop je met die flow omgaat het mannelijke aspect is. Het vrouwelijke en het mannelijke vult elkaar dus aan.

Yin & Yang

De vrouwelijke energie wordt ook wel aangeduid met de Yin en het mannelijke met Yang. Yin-energie is de aarde, de Maan, het water, de stilte, de flow, is naar binnen gericht, passief en langzaam. Yang is daarentegen de Zon, het vuur, beweging, activiteit, is naar buiten gericht en snel. De vrouwelijke energie gaat daarmee over sensualiteit, het lichaam, zijn, overgave, ontvankelijkheid, verzorgend, chaos en spontaniteit, emoties, expressie en zachtheid. De mannelijke energie gaat over competitie, denken, doelgerichtheid, hardheid, stevigheid en initiatief.

Heb je veel mannelijke energie, dan geeft het je bijvoorbeeld een goed gevoel als je iets bereikt hebt. Als je iets neerzet in de wereld, iets initieert of als je de beste bent in iets. Heb je meer vrouwelijke energie, dan word je blij van dansen, in de natuur zijn, vertraging en voelen. Je vrouwelijke energie meer en meer belichamen gaat daarom grotendeels over uit je hoofd komen en zakken in je lijf. Over vertragen, verzachten, verbinden en voelen.

Geef ruimte aan je vrouwelijke energie

Hoe meer ik zelf ruimte geef aan mijn vrouwelijk energie, hoe meer het gaat stromen en hoe meer flow ik ervaar. Dit zijn de momenten waarop inspiratie en inzichten tot me komen. Ik kan op deze momenten ook veel beter voelen wat ik nodig heb, wat mijn behoeftes en verlangens zijn. Ik ben meer aanwezig in het moment, ervaar meer zachtheid en openheid in mezelf. Ik voel me meer thuis bij mezelf omdat ik meer verbonden ben met mezelf, met mijn vrouwelijke essentie. Dit voelt veel natuurlijker dan wanneer ik alleen maar mijn mannelijke energie gebruik. Dan voel ik me juist veel minder verbonden met mezelf, verhard ik, ben ik minder spontaan, creatief en is mijn ‘sparkle’ een stuk minder.

Leven vanuit je vrouwelijke energie, je vrouwelijke essentie brengt je dus meer in verbinding met jezelf. Met je vrouwelijke wijsheid en kracht.

Je vrouwelijke energie, en daarmee je vrouwelijke essentie, je Vrouw-zijn meer belichamen? Lees hier meer over mijn Feminine Embodiment Coachings aanbod.

Nu is het niet zo dat ik alleen nog maar leef vanuit mijn vrouwelijke energie en mijn mannelijke energie heb weggestopt. Wat ik eerder al zei: beiden zijn nodig en vullen elkaar aan. Anders komt er niks uit je handen en wordt het lastig om iets te realiseren. Waar het om gaat is de balans tussen het vrouwelijke (Yin) en het mannelijke (Yang), en deze balans herstellen op het moment dat je teveel doorschiet naar de ene of de andere kant. Ga daarom voor jezelf na, hoe is die balans bij jou? Welke energie is bij jou het meest dominant: de mannelijke of de vrouwelijke energie?

Andere blogs

She Let Go ~ een prachtig gedicht voor elke vrouw

She Let Go ~ een prachtig gedicht voor elke vrouw

In 2018 ben ik voor het eerst naar Indonesië gegaan. Naar Bali en Lombok. Mijn hart was meteen verkocht. Op Lombok heb ik een keer een yogales gevolg welk me altijd is bijgebleven. Niet per se vanwege de les maar vanwege het gedicht welk de yoga docente voorlas...

Lees meer
Ayurveda & de herfst: 8 tips om in balans te blijven

Ayurveda & de herfst: 8 tips om in balans te blijven

De herfst is inmiddels volop aangebroken. Dit zie je niet alleen terug in de natuur, maar ook in de veranderende behoeftes bij jezelf. Zo heb je misschien al gemerkt dat je lichaam in dit seizoen meer behoefte heeft aan warmte en rust. Denk aan warm eten, warm...

Lees meer
Je buitenwereld weerspiegelt je binnenwereld

Je buitenwereld weerspiegelt je binnenwereld

Je buitenwereld is een weerspiegeling van je binnenwereld. De buitenwereld laat je zien hoe jij over jezelf denkt, wat er in jouw leeft, hoe jij met jezelf omgaat. Durf jij in die spiegel te kijken? De buitenwereld als spiegel Vaak wijzen we naar een ander, mopperen...

Lees meer
Toon/verberg reacties (1 reacties)
L

1 Reactie

  1. Ilma

    Mooi beschreven mbt vrouwelijk en mannelijke energie,… herkenbaar

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *